Ontdek Joods Curaçao!
Het piepkleine Curaçao heeft maar liefst een Joodse geschiedenis van bijna 400 jaar. De prachtige synagoge Mikvé Israel-Emanuel in het centrum van Willemstad, een stad die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is misschien wel het meest iconische monument dat het joodse Curaçao symboliseert. Maar elders in de stad en aan de rand van de stad liggen nog tal van andere erfgoedsites die het ontdekken waard zijn. Bezoek de imposante Joodse wijken Scharloo, Pietermaai en Pen. Zie Beth Haim Bleinheim en Beth Haim Berg Altena, twee opmerkelijke, eeuwenoude begraafplaatsen die getuigen van generaties Joden die op dit eiland hebben gewoond.
Ontdek de vele aspecten van de Curaçaose Joodse cultuur, geschiedenis en tradities.
BEZOEK EN VERKEN DEZE
Dit glorieuze bouwwerk dateert uit 1732 en dient nog steeds als gebedshuis voor een overwegend Sefardische Reform gemeente. Zie de majestueuze kroonluchters, de warm uitstraling van de mahoniehouten meubels en het intrigerende zand op de vloer. Klik hier voor meer informatie over het bezoeken, bidden of leren met ons.
Het museum is gehuisvest in twee historische gebouwen en vertelt in verschillende permanente tentoonstellingen over bijna 400 jaar Joods leven op het eiland. Klik hier voor meer informatie over onze exposities, onze collectie en plan uw bezoek met ons.
VERLEDEN, HEDEN EN TOEKOMST
De Joden van Curaçao – uit het verleden, in het heden en in de toekomst – komen uit alle lagen van de bevolking, kwamen en komen langs verschillende wegen aan, en ook vervolgden en vervolgen velen hun reis weer naar elders. Wat deze mensen allen met elkaar gemeen hebben is een gedeelde geschiedenis en een onverbrekelijke band met deze unieke rots in de prachtige Caribische Zee.
De grafkunst op beide joodse begraafplaatsen op het eiland is opmerkelijk, evenals het feit dat ontelbare mensen in Amerika hun afstamming kunnen herleiden tot iemand die binnen deze muren is begraven. Klik hier voor meer informatie over de begraafplaatsen en de mensen die daar begraven liggen.
Dit opvallende voorbeeld van moderne architectuur is de thuisbasis van de gemeente Shaarei Tsedek, die voornamelijk bestaat uit Joden van Asjkenazische afkomst. De prachtige glazen koepel benadrukt de connectie met de Almachtige. Shaarei Tsedek wordt geleid door een Chabad Rabbijn. Klik hier voor meer informatie over het bezoeken, bidden of leren met ons.
Landhuis Rooi Catootje herbergt een prachtig nieuw museum en een ultramoderne bibliotheek en Joodse archieven. Het Mongui Maduro Museum vertelt het verhaal van vier generaties Maduro’s. Onderzoekers van over de hele wereld hebben de weg al gevonden naar de unieke collectie van de Mongui Maduro Library. Klik hier voor meer informatie over de bibliotheek, het museum en hoe u uw bezoek aan ons kunt plannen.